Кабачок білоплідний
Кабачок – однорічна рослина сімейства гарбузових, різновид овочевої твердокорої гарбуза. В Україні поширення набули два види кабачка — розгалужений і негалузений. Перший вид утворює пагони з гілками, другий гілок немає, частіше називають кущової. Кабачок є скоростиглі культурою, оскільки його плоди придатні в їжу вже через 3-10 днів після того, як з’явилася зав’язь. Плоди мають довгасту форму і бувають зеленого, жовтого або білого кольору. Вони легко засвоюються та покращують процес травлення.
Плід кабачка містить мінеральні солі, близько 3% цукру, вітамін С, 2% протеїну, 4% безазотистих речовин, 2% пектину, 0,9% клітковини, а також невелику кількість жирів.
Волога
Культура є посухостійкою, але потребує регулярного поливу, особливо в період плодоношення.
Тепло
Кабачок – найбільш холодостійка культура з усіх представників гарбузового сімейства, але краще він росте і розвивається при високій температурі повітря. Оптимальна температура – 22–25 °С. Навіть при незначних заморозках сходи та молоді рослини гинуть.
Світло
Рослина світлолюбна, не переносить затінення.
Грунт
Кабачок добре росте на легких супіщаних або суглинистих ґрунтах із нейтральною реакцією pH. Найкращими попередниками на садовій ділянці є картопля, капуста, цибуля, бобові культури та коренеплоди. Не можна вирощувати кабачок після гарбузових культур.
Підготовка насіння
Перед посадкою у відкритий ґрунт і на розсаду насіння перевіряють на схожість. Для цього їх загортають у вологу тканину або кладуть у вологу тирсу і залишають до проростання в теплому місці (при температурі 25 ° С), регулярно змочуючи водою. Для прискорення процесу проростання насіння, перед тим як загорнути в тканину, можна замочити в будь-якому живильному розчині або стимулятор росту на 1 добу.
Посів насіння
Висівати насіння у відкритий ґрунт можна лише за сприятливих погодних умов. Посів проводять у період з 1 травня до 10 червня. У тому випадку, якщо кабачки вирощують для зберігання взимку, насіння краще висівати з 1 по 10 червня. У кожну лунку можна сіяти по 2 насінини з відривом 5см друг від друга.
Глибина сівби – 2-3 см.
Якщо проросли обидва насіння, слабкий паросток видаляють або пересаджують на іншу грядку.
Після посіву насіння грядку вкривають плівкою, яку знімають не раніше 12-15 червня. У разі заморозків посіви потребують додаткового укриття.
Вирощування розсади
У деяких північних регіонах України рекомендується вирощувати кабачки розсадним способом. Для цього в кінці квітня – початку травня насіння висівають у торф’яні горщики на глибину близько 1 см і злегка ущільнюють ґрунт. Попередньо на дно горщиків насипають поживну суміш, що складається з торфу і перегною в пропорції 1:1.
Догляд за розсадою
Розсада кабачка добре розвивається за температури 18–22 °С. Поливають її теплою водою 1 раз на 10-12 днів із розрахунку 1 склянку води на одну рослину. До висадки у відкритий ґрунт розсаду підгодовують 2 рази: перше підживлення проводять через 10 днів після появи сходів, а друге – через 10 днів після першої. Як підживлення можна використовувати будь-яку живильну суміш для розсади, що продається в магазинах.
Після того як на розсаді з’явиться по 4 справжні листки, її можна висаджувати у відкритий ґрунт. Відстань між рослинами у своїй має становити щонайменше 80см.
Догляд
Догляд за кабачками полягає у легкому розпушуванні ґрунту навколо рослин, прополюванні, а також у правильному поливі. Поливають культуру обережно, не дуже часто, намагаючись не змочувати листя. Від частого поливу у кабачків може оголитися коренева система. У цьому випадку її мульчують ґрунтовою сумішшю, що складається з перегною та торфу в пропорції 1:1.
Кабачки добре ростуть на сонячних ділянках, захищених від вітру.
У відкритому ґрунті кабачок підгодовують 1 раз до і 1 раз під час цвітіння. У першому випадку можна використовувати настій коров’яку (1 частина коров’яку на 10 частин води), 30-40 г суперфосфату або 15-25 г сірчанокислого калію, розчиненого в 10 л води. Також можна вносити таке підживлення: 1 столову ложку нітрофоски змішати з 0,5 л коров’яку і розвести в 10 л води. Під час цвітіння кабачок підгодовують 50 г сульфату, розчиненого в 10 л води, або 1 склянкою деревної золи в суміші з 1 столовою ложкою нітрофоски з розрахунку на 10 л води. На кожну рослину йде 5 л розчину.
Збір врожаю
Кабачки забирають після того, як вони досягнуть стадії технічної зрілості. Діаметр таких кабачків зазвичай дорівнює 7-9 см, а довжина – 15-25 см.