Поради

Невдачі при підживленні і як їх уникнути

Не захоплюйтеся лише окремими азотними добривами, це призводить до нагромадження нітратів в овочевій продукції. Встановлено, що максимальна кількість нітратів утворюється при використанні аміачної та натрієвої селітри, а мінімальна – при внесенні сечовини, сульфату амонію.
Найбільша помилка підживлення рослин без урахування погодних та ґрунтових умов.
Обов’язково хоча б щорічно робіть аналіз грунту.
Підживлення, проведені в холодну погоду, марні, оскільки поживні речовини погано надходять у коріння. При температурі 8-10 ° сповільнюються процеси надходження поживних речовин у більшості овочевих культур. А при зниженні температури до 5-6 ° різко знижується і поглинання азоту та фосфору.
У районах, де часто бувають низькі температури на початку вегетації, корисно вносити гранульований суперфосфат у рядочки або лунки, оскільки фосфор відіграє провідну роль у підвищенні холодостійкості. Поліпшенню поглинання рослинами фосфору сприяє також вапнування кислих ґрунтів та внесення органічних добрив.

При посусі погіршуються ґрунтові умови, що часто призводить до прояву токсичної дії добрив, особливо азотних, на корені рослин та мікрофлору. При зменшенні вологості ґрунту послаблюється також використання фосфору. Потрібно знизити концентрацію розчину і попередньо достатньо зволожити ґрунт.
Деякі городники, які приїжджають на дачу раз на тиждень, вважають, що підживлення – найпростіший і найдоступніший прийом: розсипав добрива по грядці та заробив граблями, і справа з кінцем.
Однак при такому способі рослини формують велику масу дрібних корінців, і припиняється зростання головного кореня та кореневих волосків. Через війну скорочується приріст надземних органів.
Часта помилка городників – недбалий полив рідкими добривами, що викликає опіки листя на рослинах. Підгодовуйте рослини за попередньо зробленими борозенками, а якщо випадково розчин потрапив на рослину, відразу ж змийте її чистою водою із лійки із ситечком.
Рідкі підживлення по сухому ґрунту теж призводять до опіків, страждають при цьому коріння. Сухий ґрунт попередньо постарайтеся змочити водою.
Не варто розсипати сухі добрива, сподіваючись, що вони вберуться після дощу. Це часто призводить до отруєння тварин, птахів, при цьому гине велика кількість ґрунтових мікроорганізмів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *