Поради

Чому огірки на грядці стають гіркими?

Огірки ростуть на грядках майже всіх городників. Вони невибагливі у догляді, мають корисні властивості і використовуються в приготуванні будь-якого літнього салату. На жаль, найчастіше шкірка та м’якоть огірка виявляються гіркими. Для вирішення цієї проблеми насамперед необхідно розібратися у її причинах.

Виною всьому органічна речовина під назвою кукурбітацин. Воно накопичується в кореневій системі культури та надає плодам гіркого смаку. Основною причиною вироблення кукурбітацину є стрес, який зазнає рослина під час розвитку. Посприяти цьому можуть сильні температурні перепади, спека, садові шкідники, нестача вологи або надто глинистий ґрунт. Інакше кажучи, смак огірків безпосередньо пов’язані з умовами вирощування.

Насамперед, необхідно захистити овочі від холоду та різких змін температури. Теплицю з огірками потрібно обов’язково закривати у нічний час, а при вирощуванні у відкритому ґрунті – вкривати грядки захисним матеріалом. Також необхідно оберігати плоди від палючого сонця за допомогою навісів або дзеркальної плівки (як, наприклад, у випадку з парником).

Найважливіше забезпечити рослинам грамотний і своєчасний полив, особливо в посушливі періоди. Огірки поливають із розрахунку 1 літр води під кожен кущ – і обов’язково теплою водою. Це допоможе рослинам уникнути зайвого стресу і благотворно позначиться на смакових якостях урожаю. Зберегти зволоженість ґрунту навколо кущів під час відсутності на ділянці допоможе мульчування.

Також не варто забувати про підживлення огірків. У цьому питанні працюють загальні правила внесення добрив, проте важливо не порушувати пропорції та не перестаратися з азотними підживленнями. Високий вміст азоту у ґрунті гарантовано призведе до розвитку гірких плодів. Крім того, можна використовувати спеціальні біопрепарати для зниження стресу, зміцнення імунітету та стимуляції зростання посадок.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *