Перець
Короткий путівник з агротехніки перцю
Перець - напівчагарникова багаторічна рослина сімейства пасльонових, що вирощується як однорічна культура. Розрізняють перець солодкий (болгарський) та перець гострий (пекучий). Різні види перцю не можна вирощувати поруч, оскільки вони перезапилюються, і солодкий перець за смаком виходить гострим.
Плід перцю - багатонасінна ягода, що має 2-4 камери. Форма та колір плодів можуть бути різними. Плоди у фазі фізіологічної зрілості мають червоне, оранжево-червоне, фіолетове, коричневе або жовте забарвлення. У стадії технічної зрілості світло-зелені, темно-зелені, фіолетово-зелені або білі. Маса плодів коливається від 05 до 200 г.
Батьківщиною перцю є Південна та Центральна Америка.
Плоди перцю містять 8,5% цукрів, 1,5% білка, близько 500 мг вітаміну С, 14 мг каротину, вітамін P, 1,5% ефірної олії,
а також вітаміни групи B.
![pepper-vari - Сійко - Сійко](https://siyko.com.ua/wp-content/uploads/2022/04/pepper-vari.jpg)
Вирощування перцю
читайте наш блог про поради щодо вирощування овочів на вашому городі
Волога
Тепло
Перець є теплолюбною культурою, що погано переносить заморозки. Оптимальна температура для проростання насіння, зростання та розвитку культури становить 20–25 °С.
Світло
Перець — світлолюбна рослина, яка чудово почувається в умовах короткого світлового дня. Нестача світла позначається на якості плодів та їх кількості, оскільки значна частина квіток не запліднюється.
![basil-genovese - Сійко - Сійко](https://siyko.com.ua/wp-content/uploads/2022/01/pepper-barborka.jpg)
Купуй якісне насіння від Сійко
Великий асортимент сортів, що дають великий урожай
Грунт
Для вирощування перцю підходять легкі, добре дреновані ґрунти. Найкращими попередниками для культури є огірок, горох, квасоля, боби, капуста, столові коренеплоди. Не можна розміщувати перець на ділянках, де перед цим зростали томат та картопля.
Підготовка насіння
За 2–3 тижні до обробки насіння перевіряють на схожість. Для цього їх складають у тканинний мішечок та опускають у теплу підсолену воду на 1 добу. Спливли насіння викидають, а ті, що опустилися на дно, промивають теплою водою і використовують для посіву. Попередньо їх можна проростити, поклавши на блюдце, вистелене вологою серветкою і помістивши в тепле місце. Серветку необхідно періодично зволожувати.
Посів насіння
Через 3-4 дні насіння можна висівати у ґрунт. Глибина посіву становить 1-1,5 см, а відстань між насінням не повинна бути меншою за 2 см. Насіння засипають землею, посіви поливають з лійки з дрібним ситечком. Місткість з насінням поміщають у тепле місце, накривають плівкою або склом. Кожні 2 дні ґрунт обприскують водою кімнатної температури.
Перші сходи з'являються на 7-9-й, а масові - на 14-15-й день після висіву.
Висадження розсади
Для пікірування розсади готують поживну суміш, що складається з 2 частин перегною, 1 частини ґрунту, 0,5 частини піску або торфу з додаванням 2 склянок золи. Можна використовувати земляну суміш такого складу: 1 частина дернової землі, 2 частини гною, 2 частини торфу.
Ґрунтову суміш ретельно перемішують, насипають у посадкові ємності, поливають гарячим розчином марганцевокислого калію та накривають марлею. Через 12 годин розсаду можна пікірувати у підготовлені ємності.
Деякі фахівці вважають, що пікіровка уповільнює зростання рослини, негативно впливаючи на її стан. Виходячи з цього, культуру краще висівати безпосередньо в індивідуальні ємності (по 2 насінини на кожну). Після появи сходів один із сіянців видаляють.
Догляд
Найвдалішим часом для поливу перцю вважається ранок. Якщо ніч була холодною, рослину поливають теплою водою з розрахунку 10 л води на 15-20 кущів, що ростуть на глинистих та суглинистих ґрунтах. Якщо ґрунт легкий, супіщаний, культуру поливають з розрахунку 1 л води на 15 кущів. Полив виробляють лише після розпушування та дуже акуратно. Спочатку перець поливають з одного боку куща, наступного дня – з іншого. Такий полив сприяє симетричному формуванню кореневої системи. Поливають перець кожні 8-10 днів невеликими порціями.
Після висадки розсади в ґрунт її підгодовують не менше ніж 2 рази. Для цього використовують дрібно нарубане листя кропиви, подорожника або кульбаби, яке змішують з 1 відром коров'яку і 10 столовими ложками деревної золи. У ємність із добривом додають воду та накривають кришкою. Добриво буде готове до використання за тиждень.
Грядки для перцю краще робити під час весняного перекопування ґрунту. На важких і холодних ґрунтах вони повинні бути високими, що сприяє їх прогріванню та забезпечує доступ води та повітря. З моменту весняної обробки ґрунту і до висадки перцю у відкритий ґрунт може пройти деякий час, протягом якого землю підтримують у пухкому та чистому від бур'янів стані. Після випадання опадів грунт розпушують граблями.