Поради

Як виростити овочі в домашніх умовах

Багато овочів з успіхом можна вирощувати в домашніх умовах на балконі, лоджії або підвіконні. І в порівнянні з відкритим ґрунтом балкон тепліше місце, захищене від вітру; навесні і влітку у ньому складається мікроклімат, схожий на тепличний

Великою перевагою домашнього городу є те, що рослини знаходяться під нашим щоденним контролем. Але для такого городництва існує низка особливостей. Овочі можна вирощувати навіть цілий рік. Але не завжди буде отримано очікуваний результат, доведеться неабияк попрацювати і навіть витратитися фінансово. Які моменти слід врахувати?

Сорти овочів для вирощування у квартирі

Асортименти для вирощування на балконі (лоджії, підвіконні) дуже різноманітний: кріп, базилік, індау, шпинат, крес-салат, петрушка, коріандр, м’ята, розмарин. Є чудові представники для контейнерного вирощування серед пасльонових: томати, перці, баклажани і навіть картопля. З кучерявих культур хороший урожай вийде у огірка, квасолі, горошку, момордики, навіть диня та кавун сформують пристойний урожай при належному догляді. З коренеплодами у домашніх умовах вирощування складніше, але реально. Будинки на балконі можна виростити моркву, редис, дайкон.

Селекційно-насінницькими компаніями створено спеціальні серії насіння для домашнього городництва. Але можна сорти та гібриди підібрати самим, враховуючи деякі особливості. Вибирайте ранньостиглі, дрібноплідні, високоврожайні гібриди та сорти з компактною формою рослин.

Оптимальні терміни для посіву насіння

Захоплених рослинників труднощі не зупиняють, і будинки надовго приживаються гідропонні технології та сучасні фітотрони з регульованим мікрокліматом спеціально під рослини, що вирощуються.

Для гарантованого врожаю рекомендується сіяти насіння в ті ж таки традиційні терміни, що і при вирощуванні овочів на дачній ділянці. По-перше, це повністю відповідає біології рослин. По-друге, вам не доведеться налаштовувати довге додаткове досвічування, підтримання потрібної температури та використовувати велику кількість підживлень рослин.

Так, у середній смузі зелень можна сіяти з кінця березня до кінця серпня. Томат, перець та баклажан – наприкінці січня, огірок та коренеплоди – з кінця березня.

Розмір контейнера та ґрунт

Для томату та огірка достатньо горщика об’ємом 5 л, квасолі – 2–3 л, кабачка – 5 л, зелені – будь-яка ємність заввишки від 7 см. Ампельні томати та частина зелені чудово виглядають у підвісних кашпо.

Грунт для рослин бажано використовувати готовий, універсальний для овочевих культур. У ньому виключено наявність грибних та бактеріальних хвороб. Він часто заправлений вже комплексом добрив, що важливо на початковому етапі зростання. Якщо є бажання використовувати «городній» ґрунт, його необхідно брати з ділянки, де аналогічні культури не вирощувалися раніше. І його краще знезаразити одним із способів: прожарити в духовці, пролити окропом, дезінфікувати слабким розчином марганцівки. Кожній рослині важливо забезпечити дренаж у контейнері, щоб коренева система не згнила від надлишку вологи.

Вибір місця вирощування

Найкраще освітлення буде на балконі чи вікні, розташованому на півдні чи сході.

Надалі не кожна культура віддає перевагу прямим сонячним променям. Для забезпечення комфортних умов потрібно притінити вікна балкона, щоб листя не одержали опіки.

Якщо балкон з північного боку і є бажання вирощувати овочі та зелень своїми руками, то без досвітку тут не обійтись. Особливо це потрібно у період, коли вирощується розсада. Є кілька способів вирішення: використовувати домашні лампи, придбати спеціалізовані. Для гарного зростання рослинам потрібна освітленість від 8000 люксів.

Полив та підживлення рослин

Поливати рослини потрібно водою кімнатної температури (+20…+22 °C) і стежити, щоб ґрунт не пересихав. Через пересихання ґрунту розвиток рослини буде нерівномірним, під час цвітіння воно може скинути квіти та бутони, а іноді навіть листя. При необхідності потрібно розпушувати ґрунтову кірку, якщо полив здійснюється поверх ґрунту.

Підживлення на зелених культурах, як правило, не проводять. Вони потрібні більше томатам, перцям, баклажанам, огіркам та кавунам. Тут головне – не перегодувати: через надмірне надходження мінеральних добрив може постраждати коріння і рослина загине. Краще “недогодувати” своїх підопічних. Підживлення проводять будь-якими комплексними добривами раз на 20 днів через 2-3 тижні після пересадки розсади на постійне місце. Норму, вказану в інструкції, можна сміливо поділити у 2 рази. У момент бутонізації потрібно підгодовувати добривами із вмістом кальцію, магнію та бору, тоді плодоношення буде рясним.

Формування рослин

Враховуючи, що рослини із спеціальних серій насіння найчастіше компактні, формувати їх не потрібно. Але ряд культур має свої особливості. Так, базилік у міру зростання потребує прищипки пагонів, за рахунок такого прийому він набуде кулястої форми. Огірок та високорослі томати формують у 1 стебло, видаляючи всі бічні пагони. У дині та кавуна підв’язують всі батоги, проводять запилення вручну і на кожній батоги залишають по 1-2 плоди, що зав’язалися. Низькорослі томати, перці та баклажани не потребують формування.

Любов до того, що робиш

Правильний вибір сорту та своєчасний догляд – це половина справи. Без любові та творення успіху не досягти.

Смачних та корисних вам урожаїв цілий рік!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *