Поради

Сіємо перці та баклажани

Городники вже починають замислюватися про перший посів овочевих культур, купують ємності, компоненти ґрунтосуміші, лампи досвітлення. А на сучасних сортах взагалі дуже складно зупинити свій вибір.


Мало того, що проростає насіння пасльонових культур довго, а розсада виходить такою примхливою – любить щоб днем ​​було тепліше, а вночі прохолодніше, так ще й усяка напасть її долає. Наприклад, дрібні двокрилі комахи – циариди – люблять селитися на кімнатних квітах та розсаді. Самі мушки не завдають шкоди рослині, але відкладають личинки.
у ґрунт, які не проти поласувати корінням рослин.
Дорослій кімнатній квітці нечисленні личинки ніякої шкоди принести не зможуть, а ось незміцнілій розсаді з рідкісними ніжними та тоненькими корами.
шками доведеться докласти багато сил на відрощування нових.
Діючий спосіб боротьби з мошками – тютюн. Візьміть тютюнову шашку, звільніть вміст від упаковки та залийте окропом. Настоюйте ніч, уранці пролийте розсаду отриманим розчином.
Але найстрашніше, що може статися з розсадою, – поява чорної ніжки.
«Викликає її комплекс патогенів – це можуть бути гриби роду фузаріум, альтернарія чи інші. Виглядає захворіла розсада так само, як і при ураженні будь-яким іншим грибним захворюванням, коли мікроорганізми проникли в рослини і почали свою агресію: у розсади темніє нижня частина, і вона швидко гине. Для недуги характерним є і швидке поширення: сьогодні заражені кілька рослин, а завтра вже всі рослини в ємності полягли».
Хвороба ця виникає через порушення параметрів мікроклімату.
Розвивається чорна ніжка при поганій аерації ґрунту, порушенні поливу (висока в лажність). За дотримання агротехнічних прийомів можна уникнути її виникнення.
Городники найчастіше припускають ряд одних і тих самих помилок. Наприклад, поливають розсаду водою з підвіконня, але температура у неї буде нижчою, ніж у води, що відстояла в кімнатних умовах. Розсада отримує стрес від низької температури. Відкриті кватирки або двері балкона в момент початку зростання
теж провокують виникнення чорної ніжки. Це тільки потім, коли розсада підросте їй буде необхідна загартування холодом.
Ще одна причина виникнення чорної ніжки криється в поливах, і тут перед дачником виникає дилема. З одного боку, баклажани і перці люблять рясний полив, а з іншого – багато вологи в ґрунті призводить до загнивання кореневої шийки. Секрет отримання міцної розсади криється в помірній вологості грунту, не пересушеного і в той же час не перезволоженого.

Фото перцю Сійко

Чорна ніжка

Але найстрашніше, що може статися з розсадою, – поява чорної ніжки. «Викликає її комплекс патогенів – це можуть бути гриби роду фузаріум, альтернарія чи інші. Виглядає захворіла розсада так само, як і при ураженні будь-яким іншим грибним захворюванням, коли мікроорганізми проникли в рослини і почали свою агресію: у розсади темніє нижня частина, і вона швидко гине. Для недуги характерним є і швидке поширення: сьогодні заражені кілька рослин, а завтра вже всі рослини в ємності полягли». Хвороба ця виникає через порушення параметрів мікроклімату. Розвивається чорна ніжка при поганій аерації ґрунту, порушенні поливу (висока в лажність). За дотримання агротехнічних прийомів можна уникнути її виникнення. Городники найчастіше припускають ряд одних і тих самих помилок. Наприклад, поливають розсаду водою з підвіконня, але температура у неї буде нижчою, ніж у води, що відстояла в кімнатних умовах. Розсада отримує стрес від низької температури. Відкриті кватирки або двері балкона в момент початку роси теж провокують виникнення чорної ніжки. Це тільки потім, коли розсада підросте їй буде необхідна загартування холодом. Ще одна причина виникнення чорної ніжки криється в поливах, і тут перед дачником виникає дилема. З одного боку, баклажани і перці люблять рясний полив, а з іншого – багато вологи в ґрунті призводить до загнивання кореневої шийки. Секрет отримання міцної розсади криється в помірній вологості грунту, не пересушеного і в той же час не перезволоженого.

Ось кілька варіантів ґрунтосуміші:
■ 1) пісок, перліт, витримавши пропорцію 2:1
■ 2) торф, дернова земля та перліт (3:1:1)
■ 3) торф, дернова земля, перегній (5:2:3)
■ 4) торф, дернова земля, пісок (2:1:1)
■ 5) родюча садова земля та компост
(1:3).
Досвідчені городники радять засипати посіви прожареним річковим піском – так зайва вологість швидше залишить прикореневу зону рослин, вберувшись у грунт.

Чи потрібно досвічувати?

У регіонах з коротким світловим днем ​​і великою кількістю похмурої погоди, досвітку необхідно використовувати. Тоді розсада виросте міцною та рівною, з яскравими зеленими листочками. Лампи накалювання бувають різні — газоазрядні, індукційні, галогенові, світлодіодні та інші. Лампи випромінюють різний спектр. За цим параметром вони поділяються на лампи з повним спектром (представлений найширший діапазон), мультиспектром (є деякі спектри), біколором (2 кольори – синій та червоний).

В результаті експериментів вчені з’ясували, що для вирощування овочевої розсади більше підходять мультиспектрові лампи: широкий спектр краще впливає на рослину, надає їй все необхідне.
Потужність ламп повинна становити від 100 до 150 Вт/м2. Наприкінці першого місяця весни — березня — досвітка перців і баклажанів має становити близько 16 години на добу. Але іноді і такої потужності розсаді не вистачає, вона витягується, значить, додайте їй ще пару годин до гілки.

Особливості технології

Замочіть насіння у слабкому розчині перманганату калію або використовуйте стимулятори росту (сік алое, покупний препарат). Потім розмістіть на ватних дисках і заберіть у тепле місце.
Не забувайте змочувати теплою водою, чекайте, доки не з’являться проростки.

Ніжна коренева система культур – перцю та баклажана – погано переносить пікірування. Краще їх посіяти в торф’яні пігулки діаметром 7 см. Або посіяти в таку ємність, щоб потім пікірувати, не порушуючи грудки землі.

  • У кожну пігулку сійте по 1 насінню
  • Не забудьте зробити отвори для стоку води та знайти піддон для стаканчиків
  • Розсада буде знаходитися в горщиках не так довго, тому високоживильного грунту суміші їй не потрібно. Потрібний бідний грунт з нейтральним рН.
  • Посіви прикрийте поліетиленом, доки з’являться перші паростки.
  • До проростання насіння найкраща температура для перцю – до +25°С, баклажана – до +28°С.
  • Від появи сходів до перших листочків температурний режим витримати ще складніше: вдень не вище +18°С, уночі +14°С (перець) та +16°С (баклажан). Зменшити але
    ну температуру можна, прикривши батареї опалення щільною тканиною.
  • Підсвічуйте розсаду світлодіодними фітолампами. До появи перших листочків – цілодобово, після – до 14 годин – лише вдень.
  • Пікірування проводите через 2-3 тижні після появи сходів.
  • Рослина сигналізує про свої проблеми кольором листя, Світла не вистачає світла та азоту, темна – перегодували добривами.

Марганцівка та посів

На поверхні насіння можуть бути збудники різних недуг рослин.
Причому в цьому випадку неважливо, придбали їх у магазині або зібрали на своїй ділянці. «Перед посівом насіння перців і баклажанів протруйте класичним способом, використовуючи 1% розчин перманганату калію, Найзручніше помістити насіння в мішечок з тканини і опустити в ємність з теплим розчином блідо-рожевого кольору на 20 хвилин. Потім промийте насіння та підсушіть. Після обробки фарбування їх стає темним.
Протруєне і промите насіння довго не зберігається, його необхідно висіяти».
Глибина закладення насіння – теж важливе питання. Якщо посіяти їх занадто глибоко, вони витратить багато сил, щоб на поверхні з’явилися перші петельки. Неглибокий посів загрожує пересихання. Тому оптимальною глибиною сівби вважається діапазон від 0,5 до 1 см.

Також дивіться агротехніка баклажанів та агротехніка перцю

Схожі повідомлення