Поради

Вибираємо і сіємо насіння руколи. Рукола – Практичні поради

Рукола – салат, який нещодавно завоював наші столи. Ми можемо знайти його майже в кожному продуктовому магазині. Окремо він продається рідко, так як найчастіше є інгредієнтом салатних сумішей. Це пов’язано зі смаковими властивостями листя руколи – вони сильно ароматні і злегка гострі. Часто їх смак навіть оцінюють як перцевий і горіховий.

Звичайно, можна обмежитися купівлею вже дозрілих листочків, але хіба не цікавіше вирощувати власні? Досить купити насіння руколи, вартість їх невисока, а задоволення гарантовано. Тим більше, що ракету виростити не складно. З насіннєвого матеріалу також можна дуже легко отримати паростки, які сьогодні стають все більш популярними.

ЗОВНІШНИЙ ВИГЛЯД НАСІННЯ

Рукола дає підняті стручки довжиною близько 2-3 см. Вони містять насіння переважно коричневого кольору. Однак буває, що вони мають жовтувату або навіть оливково-зелену поверхню. Зазвичай вони дрібні, круглі або злегка видовжені, чимось нагадують насіння редьки. Завдяки невеликому розміру, один стручок вміщує їх багато.

Вага 1000 насінин

Вага 1000 насінин руколи становить приблизно 2 г. В 1 г насіннєвого матеріалу міститься приблизно 500 насінин. З огляду на такі параметри, на 10 м2 рекомендується виділяти близько 15-20 г матеріалу.

Здатність до проростання

Насіння ракети починають розвиватися досить швидко – зазвичай період проростання триває від тижня до двох. Важливо, що насіннєвий матеріал не потребує високої температури для стимулювання розвитку – достатньо лише 2°C.

ДЕ ПОСІЯТИ НАСІННЯ?

Щоб рукола добре і швидко росла, її насіння необхідно помістити в субстрат з найбільш оптимальними характеристиками. Тому давайте забезпечимо цій рослині родючий, гумусний, глибоко окультурений і злегка вологий грунт. Найкращим розташуванням вважається злегка затінене і тепле місце.

Молоді рослини також варто накрити білим нетканим матеріалом, присипаним землею з усіх боків. Такий захист допоможе нам захистити листя руколи від нападу блішок.

КОЛИ І ЯК СІЯТИ НАСІННЯ?

Насіння руколи можна сіяти прямо в грунт з квітня по вересень. У підкладці слід зробити борозенки на відстані приблизно 20 см одна від одної, глибиною приблизно 1,5 см. Важливо, щоб посівний матеріал розподілявся рівномірно. Коли все насіння буде в землі, заповніть канавки, а потім ущільніть поверхню тильною стороною граблів. В кінці насіння потрібно полити через дрібне ситечко.

Залежно від терміну посіву листя руколи можна збирати з червня до листопадових заморозків. Вегетаційний період руколи становить близько 6 тижнів, тому якщо сіяти насіння кількома партіями кожні 2-3 тижні, то урожай буде отримувати послідовно.

Рукола

ЗАСТОСУВАННЯ НАСІННЯ

Варто збирати насіння руколи, адже з них можна не лише розмножувати рослини, а й готувати корисні добавки, наприклад, маринади. Стиглі насіння є одним з основних компонентів сумішей, які використовуються для ароматизації олії. Крім того, після подрібнення їх можна використовувати для приготування соусу песто (просто змішати їх з рослинним маслом і кедровими горішками).

Як цікавість, варто згадати, що насіння руколи колись вважалося сильним афродизіаком. Вважалося, що вони стимулюють статевий потяг, що в середні віки заборонялося вирощувати їх у монастирських садах.

РІЗОВИДИ

Що стосується руколи, то в основному культивується вид Eruca sativa. Це рукола – трав’яниста однорічна рослина. На противагу їй стоїть так звана дика рукола, тобто вид Diplotaxis tenuifolia. Він має вертикальну звичку і дає більші листя. Крім того, його вегетативний період більш тривалий.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *