Поради

Помідор – Догляд і вимоги. Тут все, що вам потрібно знати про їх вирощування

Перш ніж червоний, соковитий і ароматний помідор потрапить до нашого столу, йому необхідно створити сприятливі умови в період росту і пройти ряд обробок по догляду. Тільки з їхнім успіхом ми зможемо насолодитися найстиглішими плодами. Вони низькокалорійні та багаті вітамінами, особливо вітаміном С, а також В1, В2 та провітаміном А. Під час вирощування варто стежити за тим, щоб помідори були найвищої якості.

Вимоги до вирощування томатів
Помідори – теплолюбні і світлолюбні рослини, тому ці два фактори визначають успіх або неуспіх вирощування. Тому вони краще ростуть на сонячних місцях з оптимальною температурою від 18 до 25°C. Особливо небезпечні для томатів заморозки, тому що рослина гине вже при 0°. Звичайно, в період фарбування плодів потреба в цьому відношенні зростає і тоді термометр повинен показувати температуру від 22 до 27 °C.

Що стосується температурних коливань, то, на жаль, помідори чутливі як до низьких, так і до занадто високих температур. Тривала холодна пора року, на жаль, сприятиме пригніченню росту рослин і опаданню квіток. З іншого боку, в надзвичайно спекотні дні, коли температура перевищує 30°C, рослини не виробляють лікопін, відповідальний за червоний колір плодів.

Як і при екстремальних температурах, помідори не приносять користі ні від занадто великої, ні від занадто малої кількості води. У першому випадку плоди можуть розтріскуватися, а занадто мала кількість опадів може призвести до опадання квіток і засихання рослини. Забезпечення додаткового зволоження в такій ситуації особливо важливо в липні та серпні, коли відбувається період цвітіння.

Якщо говорити про вимоги до ґрунту, то найкращий ґрунт для вирощування томатів – це, звичайно, родючий ґрунт, але в той же час із помірним вмістом гумусу та слабокислим рН, а також із середнім рівнем зволоження, хорошою водопроникністю та повітряністю. . Помідори краще вирощувати на супіщаних грунтах.

Вимоги: внесення добрив
Стратегія внесення мінеральних добрив розробляється на основі хімічного аналізу ґрунтового складу. Але якщо на нашій землі це нерентабельно, наприклад через невеликі розміри, спостереження за рослинами розповість нам багато про можливі недоліки. Недолік фосфору або його недостатня кількість проявляється пригніченням росту і зміною кольору плодів. Якщо в ґрунті буде недостатньо калію, плоди не будуть повністю забарвлені, а стебла рослин будуть занадто слабкими, щоб витримати свою вагу. У цьому випадку ми використовуємо орієнтовні дози.

Рекомендовані дози мінеральних речовин:

для азоту: від 120 до 150 кг/га
для фосфору: від 80 до 100 кг/га
для калію: 150-200 кг/га
Догляд: обрізка
Важко зробити градації догляду, але обрізка, безперечно, одна з найважливіших. Зрізання спрямоване на підвищення якості плодів, насамперед за їх розміром і доброякісністю. Якщо в потрібний момент не вкоротити пагони, вони залишаться непродуктивними, і вся сила росту буде зосереджена на них, а не на томатах.

Техніка не складна і в умовах домашнього саду впорається кожен любитель. Перший зріз полягає в укороченні головного пагона, трохи вище другого суцвіття. Потім там же вкорочуємо бічний пагін, що росте найвище по відношенню до ґрунту (за умови, що на ньому вже вийшло друге суцвіття). Коли рослини вступають у період плодоношення, також послідовно (в середньому кожні два тижні) вирізаємо всі молоді пагони, що ростуть у пазухах листків, а також непотрібні, неплодоносні гілки.

Догляд: пасинкування
Зрізані рослини вимагають пакування, тому сорти, які використовуються в промисловому вирощуванні, є сортами низькорослих рослин, оскільки вони не потребують розглянутих обробок. На присадибній ділянці помідори підв’язують до опор – дерев’яних стовпів довжиною близько 1,5 м, які ставлять з північного боку на відстані близько 10 см від рослини. Зв’язування не може бути занадто тугим, найкраще протягнути між стеблом і кілком м’яку нитку у формі «вісімки» і нещільно зав’язати її в місці під суцвіттям.

Догляд: мульчування
Ще одна процедура, яка дозволить не тільки підвищити врожайність і прискорити плодоношення, але і поліпшити якість плодів – мульчування. Обробка також спрямована на суттєве уповільнення відростання бур’янів і підтримку належного рівня вологості ґрунту.

Для підстилки використовують полову, солому, тирсу або листя, які слід розкласти між рядами. Момент, коли ми це робимо, не може бути випадковим, адже земля вже повинна бути добре прогріта, тому мульчування найкраще проводити на рубежі травня та червня. Якщо холодна пора триває трохи довше, варто почекати і відкласти процедуру на кілька днів. При цьому підстилку слід розкидати не раніше останньої декади травня, оскільки тоді земля прогрівається повільніше. Крім натуральних матеріалів, зараз для цієї мети широко використовується поліетиленова плівка.

Догляд: прополка
Як вже говорилося, зменшити ріст бур’янів у міжряддях допоможе мульчування, однак, щоб мати можливість укласти плівку або натуральну мульчу, потрібно провести традиційну прополку. Звичайно, найбільш вигідним є малоінвазивний природний метод, тобто ручна прополка, яка можлива лише на невеликих площах посіву.

У випадку промислових насаджень, у яких дотримано відповідну відстань між рядами, боротьба з бур’янами здійснюється за допомогою механічного або кінного обладнання. На жаль, у самих міжряддях необхідна ручна прополка, яка потребує великої праці.

Альтернативним рішенням є хімічна боротьба з бур’янами, тобто гербіциди. Проведення її за кілька днів до висадки розсади в грунт дозволить ефективно позбутися від непотрібних рослин в насадженні. Серед препаратів, які слід використовувати за кілька днів до створення плантації, є напр. Treflan 480 EC або Trifsan 480 EC. Безпосередньо перед посадкою використовують, наприклад, Dual 260 EC або Sencor 70 WG.

Догляд: обприскування
Ще одна необхідна обробка – полив, під час якого ми не замочуємо всю рослину, а направляємо струмінь води прямо в землю. Особливо під час посухи помідори необхідно поливати регулярно і рясно – раз на тиждень одноразовою дозою води на рівні 20-40 мм рт.

Дощування – це не тільки процедура, яка спрямована на забезпечення рослин водою, необхідною в процесі росту, але і дозволяє захистити їх від переохолодження внаслідок заморозків. Починати їх слід, коли температура на поверхні землі опуститься нижче 0°C. У цей період зрошення не повинно бути надто інтенсивним, тому достатньо 3 мм води на годину за допомогою дрібного розбризкувача. При зниженні температури від 1° до 8° дозу води слід подвоїти. Дощування слід продовжувати до тих пір, поки температура повітря біля землі не підніметься вище нуля.

Догляд: гормонізація
Застосування такої обробки виправдане, коли температура в період цвітіння рослин нижча за оптимальну для росту (нагадаємо: від 18 до 25°С) і коливається від 10 до 15°. Тому проводиться гармонізація, щоб дати можливість рослинам краще зав’язувати плоди та прискорити отримання врожаю. Для цього в холодну пору року квіти обприскують 0,5% розчином Бетоксон Р або 0,2% розчином Бетоксон Супер. Обробку слід повторити через 3-5 днів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *