Полуниця

Ґрунт, земля для полуниці

Фото Полуниця

Зростання рослин полуниці та ідеальне поглинання поживних речовин вимагають коригування властивостей ґрунту, збільшення рівня органічної речовини, коригування рН ґрунту, якщо це необхідно.

Підготовка ґрунту
Полуниці потрібний добре дренований ґрунт, і його часто вирощують на піднятих грядках для поліпшення дренажу. Щоб оцінити ваш ґрунт, викопайте ями, щоб виявити проблеми з ущільненням ґрунту або твердим покриттям, а також оцініть якість ґрунту та потреби в дренажі. Ефективна підготовка ґрунту покращує дренаж, зростання коренів та поглинання поживних речовин протягом усього терміну життя посадки. Тестування ґрунту перед посівом показує стан поживних речовин та pH ґрунту, а також те, що слід виправити перед формуванням грядки та посадкою. Внесення поживних речовин перед посівом сприяє кращому укорененню рослин.

Електропровідність ґрунту
Електропровідність (EC) є мірою загальної концентрації іонів, розчинених у ґрунтовому розчині (розчинними солями). Полуниця чутлива до солей у своїх кореневих зонах, тому EC ґрунту вище 2 dS/м може призвести до пошкодження рослин полуниці, включаючи затримку зростання та зниження врожайності. Значення EC ґрунту, близьке до 1 dS/м, вважається найкращим для росту рослин. Звичайні добрива мають високий сольовий індекс і можуть підвищувати електропровідність ґрунту, а компости та інші органічні добавки також можуть містити багато солей. Надлишки солей можуть вимиватися із ґрунту дощовою або поливною водою. Через це системи пластичної культури, в яких грунт захищений від дощу, особливо схильні до сольової поразки.

рН ґрунту
Хоча полуниця стійка до кислотності грунту, може знадобитися внесення вапна підвищення pH грунту. Ідеальний рН ґрунту для полуниці становить від 5,4 до 6,5.

Існують різні варіанти вапна для сільськогосподарського використання: порошкоподібне або сільськогосподарське вапно, гранульоване, а також рідке вапно. Гранульованого вапна необхідно дати час, щоб зруйнуватися внаслідок вологих/сухих процесів та заморожування/відтавання перед введенням.

Основна відмінність між цими продуктами полягає у способі нанесення, швидкості дії та ціні.

Зміни рН ґрунту відбуваються повільно, тому вносьте вапно щонайменше за три місяці (до 12 місяців) до посадки. Майте на увазі, що високі норми внесення Ca та/або Mg можуть знизити доступність K, що вимагатиме додаткового добрива K.

Вкрай важливо підтримувати pH ґрунту в ідеальному діапазоні для вирощування полуниці. pH ґрунту впливає на доступність поживних речовин у ґрунті. Якщо рН грунту дуже високий або дуже низький, поживні речовини можуть стати дефіцитними або токсичними, залежно від поживної речовини.

Крім того, нітрифікація – швидкість, з якою амоній-N (NH4-N) нітрифікується до нітрату-N (NO3-N) – відбувається набагато повільніше за низького pH. Полуниця насамперед поглинає нітратну форму азоту, тому швидка нітрифікація при pH 6,0 дозволяє використовувати менш дорогі неорганічні та аміачні добрива та органічні джерела азоту.

Достатній рівень органічної речовини у ґрунті сприяє утриманню вологи, поживності та структурі ґрунту.

Гній (навоз), що вноситься перед посадкою, збільшує вміст органічної речовини у ґрунті, покращує структуру ґрунту та збільшує здатність утримувати воду та поживні речовини. Це може бути додатковим джерелом поживних речовин для рослин. Гній, внесений перед посадкою, є джерелом азоту та інших поживних речовин із повільним вивільненням для органічних насаджень та може знизити витрати на синтетичні добрива для традиційних виробників.

Свіжий або некомпостований гній містить сечовину, яка швидко випаровується і потрапляє в повітря, якщо гній добре не вбереться в грунт. Концентрація азоту в гною низька. Для задоволення потреб культур в азоті будуть потрібні дуже високі норми внесення, але гній можна використовувати як додаткове джерело поживних речовин перед посівом. Якщо ви вносите гній восени перед посівом, розподіліть його по покривній культурі, щоб вловити азот, який інакше міг би вимитися під час сезону дощів, або внесіть його в ґрунт перед посівом покривної культури.

Ми не рекомендуємо використовувати гній як джерело поживних речовин після посадки полуниці. Ягоди, які торкаються свіжого або сирого гною, можуть забруднитися і становити серйозну загрозу безпеці харчових продуктів.

Компост – це рослинний або тваринний матеріал, який згодом розклався і перетворився на стійку органічну речовину. Як і свіжий гній, компост зміцнює здоров’я ґрунту, а також здатність утримувати воду та поживні речовини. Компости з високою мікробіологічною активністю можуть сприяти оздоровленню ґрунту та придушенню хвороб полуниці. Але деякі компости можуть занести насіння бур’янів у посадки полуниці.

Компостований гній або інший компост містить набагато менше неорганічного азоту, ніж свіжий гній. Натомість азот входить до складу органічних сполук, які розпадаються на азот, доступний рослинам протягом тривалого часу. Внесення азотних добрив може бути необхідним протягом вегетаційного періоду для підтримки росту рослин, оскільки використання компосту як єдиного джерела азоту для полуниці може призвести до надмірного застосування інших поживних речовин. Тим не менш, компост є хорошим джерелом фосфору та калію при внесенні змін перед посадкою в системах органічного виробництва. Компост, що використовується як додаткове джерело поживних речовин, необхідно вносити заздалегідь до того, як культура потребує поживних речовин, щоб дати достатньо часу для того, щоб поживні речовини стали доступними. Для суниці, що плодоносить у червні, компост слід вносити в середині літа, щоб азот був доступний, коли потреба у ньому висока під час розвитку квіткових бруньок наприкінці літа та на початку осені. Для полуниці з нейтральним днем ​​компост слід вносити і зашпаровувати перед посадкою тільки тому, що його не можна вносити після того, як грядки вкриті пластиком.

Покривні культури можуть бути корисними з низки причин. Покривна культура, яку вирощують для внесення у ґрунт, називається сидеральною культурою. Зелене добриво підтримує пористість та структуру, збільшує інфільтрацію води, забезпечує стійкість ґрунтових агрегатів, додає органічні речовини у ґрунт та є джерелом поживних речовин для рослин суниці. Якщо покривні культури висаджують після гною або якщо в ґрунті є інші джерела азоту, вони можуть поглинати поживні речовини та утримувати їх доти, доки покривна культура не буде розкладена у ґрунті. Деякі покривні культури з високою концентрацією азоту, такі як бобові, будуть розкладатися та швидко вивільняти азот назад у ґрунт. Інші, такі як зернові культури, розкладаються повільно і утримують азот протягом тривалого часу. Спочатку мікробне розкладання покривних культур зменшить доступний для рослин азот. Потрібно пройти час, перш ніж цей азот знову потрапить у ґрунт і стане доступним для поглинання рослинами. Тому полуницю не можна садити відразу після закладення покривної культури. Покривні культури повинні розкладатися щонайменше протягом одного місяця навесні або влітку перед посадкою полуниці

Здоров’я ґрунту
Полуниця сприйнятлива до кількох хвороб, що передаються через ґрунт, таким як Fusarium oxysporum f. сп. fragariae, Phytophthora cactorum, Rhizoctonia spp., Macrophomina Phaseolina, Colletotrichum spp., Verticillium, нематоди та комахи-шкідники. З багатьма з цих хвороб можна боротися за допомогою належних методів оздоровлення ґрунту, які можуть бути включені в передпосадкову підготовку ґрунту та заходи щодо управління поживними речовинами. Бур’яни слід максимально контролювати перед посадкою, щоб мінімізувати присутність насіння бур’янів у грунті. Зокрема, молоді рослини суниці погано конкурують із бур’янами за світло, воду та поживні речовини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *