Поради

Огірки – як вибрати, які купити, чим відрізняються?

Сійко пропонує величезний вибір сортів та гібридів огірків, але як розібратися з усією різноманітністю видів і типів найпопулярнішого овоча на будь-якому огороді чи дачній ділянці?

Як вибрати насіння огірків? На які види та типи діляться огірки?

Огірок
Огірок в теплиці

Огірки поділяються на селекційні сорти, рослини яких було отримано селекційним шляхом і де проводився відбір протягом тривалого часу за корисними або необхідними ознаками. І інший тип це гібридні сорти, які отримують в результаті схрещування двох або більше батьківських форм. І в першому і в другому випадку селеціонери завжди хочуть досягти певних покращень урожайності та стійкості до хвороб. Але як показала практика, гібридні сорти володіють більшими перевагами перед простими сортами.

Огірки за виразністю статі поділяються на жіночий, переважно жіночий та змішаний тип цвітіння. Для огірка в основному характерний змішаний тип цвітіння – на одній рослині утворюються і жіночі (із зав’яззю – огірком біля основи квітки), і чоловічі квітки (часто званими пустоцвіти). У той же час маса врожаю залежить від відсоткового співвідношення чоловічих (безплідних) квіток та жіночих, на яких згодом зав’язуються плоди. Якщо коротко – якби їх не було запилення жіночих квіток виявилося б під питанням. Запам’ятайте це, якщо раптом побачите пораду про видалення пустоцвітів. 

Чоловічі та жіночі квіти схожі на зовнішній вигляд. Тим не менш, жіночі квіти мають невеликі, незрілі плоди біля основи.

Огірок як вибрати
Огірок Сійко

На короткоплетистих (кущових) сортах формуються жіночі квіти на бічних пагонах, але в центральному виникають чоловічі квітки. У довжиноплетистих сортів, навпаки, на центральному стеблі формується основна маса врожаю.

На особливу увагу заслуговують сорти з переважно жіночим типом цвітіння. У них тільки нижня ділянка батога до 5-го міжвузля має чоловічі квітки, а вище формуються тільки жіночі, що дають плоди після запилення.

За типом запилення Огірки діляться на бджолозапильні та партенокарпічні.

Для зав’язі бджолозапилюваного сорту необхідна наявність комах запилювачів для утворення плодів, тобто без перенесення пилку з чоловічої на маточка жіночої квітки не буде плода. Але в звичайних умовах вирощування у відкритому ґрунті, пилок може переносити навіть вітер. На сьогоднішній день усі селекціонери виводять в основному гібриди з жіночим та переважно жіночим типом цвітіння.

У огірків партенокарпічного типу, розвиток плода може відбуватися без запилення. На таких рослинах утворюються квітки тільки жіночого типу і з закладеними плодами, тому чоловічий пилок їм не потрібний.

Звичайно насіння огірків партенокарпічного типу дорожче ніж бджолозапильні, але у них є ряд переваг:

такі огірки дають стабільний урожай, незалежно від наявності комах-запилювачів та несприятливих для зростання та розвитку рослин огірка погодних умов;

плід без насіння та практично повністю відсутній гіркий присмак;

плід без насіння та практично повністю відсутній гіркий присмак;

більш стійкі до зараження та гнил;

безумовно вони врожайніші.

Поширена думка, що партенокарпічні сорти і гібриди не підходять для консервації, давно вже не відповідає дійсності, оскільки селекціонери постійно покращують характеристики і в основному всі вони можуть застосовуватися для маринування і соління.

За останні роки розвинулося два відмінні види огірків, придатні для маринування та салатні. Маленькі огірки для маринування варіюються від 9 – 14 см завдовжки, тоді як салатні більше діаметром та довші.

Ще огірки діляться за термінами дозрівання, на ранньостиглі до 40 днів, середньостиглі в середньому до 55 днів і пізні – дозрівання після 55 днів. Але такий поділ дуже умовний, оскільки огірок дуже теплолюбна рослина і при температурі близько 30 градусів плоди дозрівають дуже швидко, тому тривалість періоду дозрівання залежить від погодних умов.

Якщо погода спекотна, навіть середньостиглі сорти зрітимуть зі швидкістю як ранньостиглі. А якщо на вулиці близько 18 градусів тепла, рослина заміряє та розраховувати на ранній урожай не доводиться.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *