Баклажан
Короткий путівник з агротехніки баклажану
Баклажан - багаторічна рослина сімейства пасльонових, яку вирощують як однорічну. Рослина утворює невеликі кущі заввишки 60-70 см. Плоди баклажана - великі ягоди округлої, грушоподібної або овальної форми. Вони найчастіше мають фіолетове забарвлення, але зустрічаються сорти зі смугастими, білими, зеленими і навіть червоними плодами.
При повному дозріванні баклажани стають несмачними, тому в їжу їх вживають трохи недозрілими.
Вживання баклажанів нормалізує водний обмін в організмі, покращує роботу серцевого м'яза, виводить солі сечової кислоти. Його корисно вводити в раціон при подагрі, різних серцево-судинних захворюваннях, запорах, порушення функції печінки, нирок.
Волога
Баклажан досить вимогливий до умов вирощування: не переносить перезволоження ґрунту і є посухостійкою рослиною.
Тепло
Це теплолюбна культура. Оптимальна температура для зростання та розвитку баклажану становить 26–30 °С. Рослина легко переносить короткочасні осінні заморозки до -2 °С.
Світло
Баклажан є світлолюбною рослиною.
Грунт
Віддає перевагу легким супіщаним або суглинистим грунтам з рівнем pH, рівним 6–6,5. Культура краще зростає і швидше розвивається, якщо її попередниками на садовій ділянці були капуста, морква, огірки. Не слід розміщувати баклажани на ділянці, де раніше росли картопля і томати. Крім того, не можна висаджувати баклажани на ділянці з високим заляганням ґрунтових вод, оскільки рослина має потужну кореневу систему, що проникає на глибину до 1,5 м-коду.
Підготовка насіння
Перед посадкою насіння сортують. Для цього ємність наполовину заповнюють водою, додавши 50 г кухонної солі. Після розчинення солі насіння висипають в ємність, перемішують протягом 2 хвилин, а потім дають відстоятися 5 хвилин.
Спливли насіння видаляють, а осілі промивають чистою водою і просушують. Перед посадкою насіння можна проростити за температури 23–27 °С.
Баклажани на розсаду висівають наприкінці лютого або на початку березня у спеціальний посуд для пророщування насіння (горщики, ящики). Ґрунтова суміш для розсади повинна складатися з 2 частин дернової землі, 1 частини перегною та 0,5 частини піску. Грунт ущільнюють і роблять невеликі ямки з відривом 3 див друг від друга.
Посіви поливають водою кімнатної температури, а зверху прикривають плівкою чи склом. Після того, як з'являться сходи, проводять пікірування в горщики з такою ж ґрунтовою сумішшю. Якщо розсада виглядає слабкою і млявою, її підгодовують настоєм коров'яку (1:10) або курячого посліду (1:15).
Деякі фахівці вважають, що пікірування та пересадка згубно діють на сіянці баклажану. З цієї причини можливий посів культури безпосередньо в склянки або інші ємності, в яких розсада розвиватиметься до висадки у відкритий ґрунт. Як правило, у кожну ємність висівають по 2 насінини. З появою паростків один із них видаляють.
Висадження розсади
Висадку розсади баклажану у відкритий ґрунт проводять у період з кінця травня до початку червня. Здорова розсада повинна мати по 5-7 листочків, а її вік - 50-70 днів. Сіянці висаджують у ряди з міжряддями в 70 см або стрічковим способом з міжряддями, рівними 90 і 50 см. Мінімальна відстань між рослинами повинна становити 25 см, максимальна – 30 см. При посадці сіянці не заглиблюють. Рівень посадки повинен відповідати рівню, на якому розсада зростала у ємності.
Після посадки рослини поливають.
Висадку розсади в захищений ґрунт (парник, теплицю, під плівкове укриття) проводять у квітні. Якщо у теплиці немає спеціального підігріву, баклажани висаджують на початку травня. При кожному поливі рослини підгодовують.
Догляд
Баклажан дуже вимогливий до тепла: оптимальна температура зростання культури становить 18–30 °С. Рослина важко приживається і в цей період потребує постійного зволоження. Режим поливу залежить від кліматичних умов, також від стадії зростання культури. У період цвітіння баклажан поливають 1-2 рази на тиждень, у період плодоутворення - 2-3 рази на тиждень. Полив проводять із розрахунку 10–12 л води на 1 м2 під час цвітіння та 12–14 л на 1 м2 під час формування плодів.
За 1 сезон проводять 3-5 підживлень комплексними мінеральними добривами з розрахунку 30-40 г на 1 м2. Перший раз культуру удобрюють при появі бутонів, потім перед масовим збиранням плодів та під час формування плодів на бічних пагонах.Після посадки рослини поливають.
Висадку розсади в захищений ґрунт (парник, теплицю, під плівкове укриття) проводять у квітні. Якщо у теплиці немає спеціального підігріву, баклажани висаджують на початку травня. При кожному поливі рослини підгодовують.
Збір врожаю
Баклажани за термінами дозрівання можуть бути ранніми або пізніми. Ранні сорти дозрівають через 100-110 днів після появи сходів, пізні - через 110-140 днів. Якщо терміни дозрівання невідомі, збирання врожаю проводять після того, як баклажани досягнуть стадії технічної зрілості, яку можна визначити по сильному блиску глянцевому плодів.
Насіння Сійко
Купити насіння баклажанів торгової марки Сійко.