Оскільки перець така рослина яка знаходиться в землі довше, ніж будь-який інший однорічник на городі, і він буде протягом тривалого сезону на ваших грядках, ретельно оберайте і плануйте місце перед тим, як садити. Щоб культура зростала сильною та вільною від бур’янів протягом тривалого часу, потрібне гарне планування та увага до особливих потреб культури.
Ми намагаємося вибрати місце для посадки, де у нас не вирощували помідори, баклажани чи картопля як мінімум три роки. Ці рослини мають багато загальних хвороб ґрунту та листя, і краще не давати їм шансу розмножуватися. Перець найкраще росте на добре дренованому суглинному або супіщаному грунті. Чим важчий ґрунт, тим більше органіки треба додати.
Перевірте ґрунт на достатню кількість мінералів. На будь-якому збалансованому садовому ґрунті ростуть прекрасні перці. Тим не менш, я настійно рекомендую перевіряти ґрунт кожні кілька років, щоб забезпечити достатню кількість мінеральних поживних речовин, особливо фосфору (P), який сприяє розвитку коренів, калію (K) та кальцію (Ca).
Для стимулювання гарного розвитку плодів може знадобитися додатковий калій та кальцій. Калій і кальцій допомагають формувати хороші товсті стінки перцю, які не тільки смачніші, але й стійкі до гниття плодів. Ці поживні речовини слід додавати при перевертанні (перекопуванні) однорічного ґрунту. Ми завжди садимо покривні культури, такі як конюшина або пшениця, які стабілізують наші грядки на зиму. Коли навесні ми накриваємо плівкою, вона розкладається та забезпечує більшу частину необхідного перцю азоту.
Насіння потребує підживлення та тепла.
За вісім тижнів до пересадки ми садимо насіння в добре дреновану ґрунтову суміш і тримаємо їх вологими та теплими (від 21° до 27°C), щоб забезпечити гарне проростання. Ми використовуємо нагрівальний мат під розсадними касетами. Але будь-яке тепле місце, наприклад, над холодильником, теж працює. Рослини повинні бути відокремлені один від одного в насінній площині не менше ніж на 5 см для кращого зросту. Після того, як з’явиться перше справжнє листя, ми починаємо удобрювати збалансованим рідким розчином, таким як рибна емульсія та суміш водоростей. Уважно стежте за сім’ядолями — насіннєвим листям, яке з’являється раніше першого справжнього листя. Вони мають бути яскравими та зеленими. Жовті сім’ядолі, наприклад, вказують на нестачу азоту. Найкраще поступово виставляти розсаду надвір протягом тижня чи двох, як висаджувати її.
За три-чотири тижні до пересадки ми перевертаємо нашу покривну культуру, щоб вона встигла розкластися, а грунт мав можливість прогрітися під прямим сонячним промінням.
Болгарський перець добре росте за допомогою чорного тканинного ґрунтопокровного покриву, який пригнічує ріст бур’янів та зігріває землю. Вода не буде на ньому накопичуватися.
Безпосередньо перед посадкою ми знову розпушуємо ґрунт, щоб убити пророслі бур’яни та внести азот. Перцю потрібно близько 0,5 кг азоту на 50 квадратних метрів, і це зазвичай забезпечує хороший урожай.
Потім ми прокладаємо лінію краплинного зрошення посередині грядки і покриваємо грядку чорною тканою ландшафтною тканиною, надійно закріплюючи краї, щоб тканина не підірвалася за сильного вітру. Робимо 4 ст. дірочки в тканині, а краї можна оплавити свічкою, щоби не розпускалися. Ми віддаємо перевагу ландшафтній тканині чорному пластику, тому що ми отримуємо всі переваги пластику, такі як удушення бур’янів і зігрівання грунту. І оскільки він проникний, вода не буде накопичуватися зверху і стане ще одним каталізатором хвороб.
На хороших грядках ростуть добрі рослини. Ми садимо перець у два ряди на грядку, з відстанню між рядами 30 см та рослинами на відстані 45 см у ряду. Це сприяє хорошій циркуляції повітря між рослинами для боротьби з хворобами та високою врожайністю з невеликої площі.
Між грядками залишаємо широку доріжку, що мульчує соломою. Це також сприяє хорошій циркуляції повітря і дає простір для росту рослин, а наші ростуть величезними. Це також полегшує доступ до збору. Мульча сприяє рівномірному дозріванню плодів, відбиваючи світло на нижній стороні перцю.
Мульча також зберігає прохолоду ґрунту та трохи підвищує вологість. Хоча перці і потребують тепла, вони не зав’яжуть плоди, якщо буде занадто спекотно. Нічні температури вище 26 ° С і денні температури вище 35 ° С призведуть до того, що квіти опануть або перестануть виробляти життєздатний пилок. Мульча світлого кольору на доріжках може допомогти подолати це, відбиваючи тепло.
Запишіть температуру для досягнення найкращих результатів. У день пересадки сподіваємось на хмарність, прохолодну температуру та відсутність вітру. Ми даємо рослинам хороший полив розчином добрива безпосередньо перед тим, як їх висадити. Однак погода не може бути надто прохолодною. Перці стійкі до низьких температур як у повітрі, і у грунті. Коли ви пересаджує рослини, необхідно, щоб вони продовжували активно рости. Рослини перцю перестають рости за нічної температури нижче 12°С і температури грунту нижче 18°С.
Кельмою встановлюємо молоді рослини через отвори в ландшафтній тканині. Перець, на відміну від своїх родичів помідорів, не пускатиме більше коренів на своїх стеблах, якщо їх глибоко закопати. Але вони краще підтримують себе, якщо їх посадити трохи глибше, ніж у касеті розсади. У жаркому кліматі з піщаними грунтами ви можете садити їх до першого справжнього листя, таким чином ховаючи їх коріння в більш прохолодному і вологому грунті. Чим важчий ґрунт, тим дрібніше їх слід садити, щоб знизити ризик стеблового опіку, який розвивається у перезволоженій землі.
Правильна агротехніка, використання стійких до хвороб сортів, підняті грядки та гарна циркуляція повітря вирішують 95% наших проблем із шкідниками.
Крім води, перець може потребувати лише невелику кількість азоту в кінці сезону.
Коли листя починає втрачати темно-зелений колір, ми розглядаємо можливість їх підживлення. Через мульчу ландшафтної тканини, рідка форма добрив або розпорошується на листя, або прослизає через лінії краплинного зрошення під ландшафтною тканиною.
Але не так багато азоту, приблизно стільки, скільки б ви використовували для розсади або пересадки, і цього достатньо, щоб рослини росли і плодоносили. Чим більше дощів, тим частіше вам може знадобитися їхнє підживлення, оскільки азот легко вимивається з ґрунту. Однак при дуже великій кількості азоту перець, як і помідори, просто дає багато листя і не дає плодів.
Через 50-60 днів після пересадки починаємо збирати перці. Ми збираємо раз на тиждень і плануємо вирощувати щонайменше один або два перці з рослини щотижня аж до заморозків.
До 1 серпня ми припиняємо збирати незрілі зелені перці і чекаємо, поки вони набудуть свого яскравого кольору. Нехай перець набуває свого повного кольору, текстура стає більш гладкою, а цукор справді розвивається.
До кінця серпня кількість комах зменшується, погода стає більш сухою, і дозрівають солодкі плоди з меншою кількістю дефектів. Упродовж майже наступного місяця щотижня збирає врожай. Завіса падає з першим морозом. Тоді починаємо з нетерпінням чекати наступного сезону, коли знову гулятимемо садом у пошуках ідеального солодкого перцю.
Вибір найкращих сортів для вирощування
Техніка, звісно, важлива. Але правильна різноманітність сортів змінює світ. Проблема: те, що добре росте у моїй частині країни, може не зростати у вашій. Ви повинні пробувати різні сорти, вибираючи ті з них, які мають потрібні вам характеристики — колір, розмір, стійкість до хвороб, плоди, які зав’язуються безперервно або в концентрований період і т. д. І уважно читайте каталоги насіння. Наприклад, спекотний і вологий вегетаційний період означає більше схильності до всіх проблем, які переслідують будь-яку садову рослину. Таким чином, стійкість до хвороб, особливо до вірусу тютюнової мозаїки та бактеріальної плямистості листя, має посідати перше місце у вашому списку якостей рослин. Для безперервного збирання врожаю вам потрібна велика рослина з великою кількістю листя, яка буде підтримувати та покривати велику кількість перцю. Компактні рослини просто не мають достатньо довгих бічних стебел, щоб підтримувати плоди далеко на гілках. У них також немає достатньо густого листя для критичної ролі захисту фруктів від палючих сонячних променів. Ми тестуємо сорти поруч протягом декількох сезонів, залишаючи тільки найкращі, але завжди тестуючи нові, щоб переконатися, що можна знайти найкращий гатунок.
Нарешті, не слід забувати про довгі, вузькі перці з тонкою шкірочкою і тонкими стінками. Використовувані для салатів, гасіння та приготування на грилі, вони рано дозрівають і є плідними. Багато хто воліє «Корно ді Торо» або «бичачий ріг».
Пам’ятка для перцю, яку потрібно пам’ятати
• Виберіть ділянку з добре дренованим ґрунтом, яку можна звільнити для вегетаційного періоду, який триває з весни до осені.
• Перевірте грунт, щоб забезпечити достатню кількість фосфору, калію та кальцію для розвитку коріння та плодів.
• Щоб запобігти захворюванню, розділіть розсаду на 45 см, щоб мати достатньо місця для хорошої циркуляції повітря в міру зростання.
• Рослинам перцю може бути потрібна азотна добавка в середині-кінці липня, щоб вони продовжували плодоносити до фінішу.