Поради

Вирощування томатів у холодних регіонах

Поради щодо вирощування великих та красивих томатів у північних районах України та гірської місцевості Карпатах.
Що потрібно враховувати мінливу погоду, боротися із хворобами та боротися з комахами.

Однак хотіти їх виростити і зробити це дві різні речі. Короткі вегетаційні періоди у цих регіонах та слабке сонце часто призводять до того, що томатам потрібен час для дозрівання, якщо вони взагалі дозрівають.

Купуючи помідори для коротшого вегетаційного періоду, Сійко рекомендує купувати ті, у яких до дозрівання від 60 до 70 днів, а не від 70 до 100.

Фото томатів на гілці

Помідори черрі, дозрівають рано і є гарним вибором для початківців. З великими м’ясистими сортами можуть бути складнощі.

Помідори бувають або індетермінантними або детермінантними. Перші дозрівають протягом усього сезону, а детермінантні можна збирати все одразу для приготування соусів, консервації тощо.

У більш холодному кліматі вирощування помідорів із захистом є необхідністю через можливість заморозків у будь-яку пору року. Якщо у вас немає теплиці, використовуйте ковпак або укриття для грядки. Коли рослини молоді, використовуйте водяні кільця. Вони мають канали води, які збирають тепло протягом дня і відбивають його рослинам уночі. Покриття ґрунту навколо рослин поліетиленовою плівкою також допоможе.

Поради щодо вирощування томатів:

  • Вибирайте міцні рослини.
  • Розташовуйте рослини на ділянці, на якій буде не менше шести годин сонця.
  • Садіть у добре дренований грунт, до якого додані органічні матеріали, такі як компост або гній, що добре перепрів.
  • Зірвіть листя біля основи стебла і закопайте в ґрунт на 10-20 см глибше, ніж у горщику. Уздовж стебла утворюється додаткове коріння. У міру зростання рослини видаляйте гілки та листя, які близько до землі, щоб запобігти захворюванням, що передаються через грунт.
  • Давайте рослинам достатньо місця, щоб повітря могло циркулювати, а сонце могло проникати всередину. Це призведе до сильніших рослин, які зможуть легше боротися із хворобами або шкідниками.
  • Як опору використовуйте міцну опору для томатів або ґрат.
  • Почніть вносити добрива приблизно через два тижні після посадки приблизно з таким співвідношенням елементів 5-10-10 або 5-10-5. Підгодовуйте відповідно до вказівок на упаковці приблизно кожні три тижні, поки плоди не дозріють.
  • Не чекайте, поки ґрунт повністю висохне між поливами. Глибоко поливайте кожні два-три дні, особливо частіше у спекотні дні.
  • На бічних стеблах без квіток відщипніть їх у V-подібній точці, де вони зустрічаються з основним стеблом. Це змусить енергію розвивати плоди, а чи не листя рослин.

Схожі повідомлення

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *