Поради

Насіння огірків – радимо, яке вибрати, щоб отримати великий урожай!

Огірок – один з найпоширеніших овочів у вирощуванні.

Огірок є одним з найрентабельніших овочів, які вирощуються в політонелях, теплицях і парниках, а також масово споживаються протягом року, як сирими, так і переробленими. Ось добірка найважливішої інформації, яку потрібно знати про насіння огірків, готуючись до їх вирощування.

Зовнішній вигляд насіння огірків
Насіння огірка плоске і подовжене, яйцевидної або еліптичної форми, з чітко вираженим краєм і загостреними кінцями. Мають тверду насіннєву оболонку жовтувато-білуватого або рідше оранжевого кольору. Насіння огірка білі, довжиною 7-16 мм.

Маса 1000 насінин
Маса 1000 насінин огірка 16-34 г. В 1 г насіння 30-60 насінин.

Схожість
Огірок відноситься до числа овочів з найбільшими кліматичними вимогами. Проростання насіння починається при температурі 15-18 С і триває 5-10 днів, а при температурі 24-26 С насіння сходить через 4-5 днів. Оптимальна температура для росту огірка 20-25 C вдень і 16-20 C вночі.

Коли сіяти насіння?
Насіння огірків висівають безпосередньо в грунт з 10-15 травня по червень. Часто для продовження терміну збору насіння висівають в кілька термінів, до середини червня. Для прискорення збору врожаю можна також посіяти насіння раніше, приблизно до 20 квітня, а потім двічі з інтервалом у 10 днів.

Як сіяти насіння?
Огірок зазвичай вирощують з посіву безпосередньо в грядку на глибину до 2 см. Посів найчастіше проводять одно-, багаторядковою або сівалкою точного висіву. При рядкової сівбі ширина міжрядь повинна бути 80-120 см, а при смужковому відстань між рядами в смузі повинна бути 60 см, а між смугами – 120 см.

Через два тижні після появи сходів занадто густо зростаючу розсаду рекомендується видалити, залишаючи рослини в ряду через кожні 15-20 см. Норма насіння огірків, необхідна для посіву гектара, становить 4-8 кг насіння. Застосовуючи сівалку точного висіву, можна знизити норму висіву до 3-4 кг/га. Цей спосіб широко використовується в товарному виробництві.

У деяких регіонах країни для вирощування огірків використовують пророслі насіння. Для цього їх замочують на 24 години в тепленькій воді при температурі 25-30 С, а потім розсипають в піску або торфі. Коли насіння проросте, їх висівають у вологий грунт. Це рекомендований спосіб посіву, коли у нас невелика кількість насіння або перший посів на полі промерз. На практиці це рідко використовуваний спосіб вирощування.

Також можливе вирощування огірка з розсади. Потім насіння висівають в кінці квітня, за 3-4 тижні до запланованої дати посіву. Огірок погано переносить пересадку, тому його рекомендується висівати в торф’яні або торфоцелюлозні горщики діаметром 8-10 см. Грунтові горщики непридатні, оскільки в ущільненому ґрунті насіння погано проростає. Норма висіву – 2-3 насінини в контейнер на глибину приблизно 1 см. Після появи сходів в горщику залишають одну найсильнішу рослину, видаляючи слабші.

Насіння огірків

За тиждень до висадки розсади її необхідно загартувати, поступово знижуючи температуру і обмежуючи полив. Рослини висаджують у ґрунт разом із горщиками, коли у розсади з’явиться 3-6 справжніх листків і досягне 15-25 см висоти. Пересаджувати рослини найкраще в похмурі, але теплі дні, у другій половині дня, використовуючи ту ж розсаду, що і при вирощуванні з посіву – в ряд через 20-30 см. Для отримання розсади, необхідної для посадки гектара, потрібно близько 2 кг насіння. Цей спосіб більш витратний і трудомісткий, але завдяки йому огірки дають плоди раніше, використовується в невеликих масштабах, переважно на невеликих плантаціях.

Ще один спосіб прискорити збір плодів – вирощування огірків під перфорованою плівкою. Посівні місця після посіву накривають плівкою приблизно на 3-5 тижнів, поки рослини не дадуть 4-6 справжніх листків. Для прискореного вирощування польових огірків зазвичай використовують плівку товщиною 0,03-0,06 мм. На 1 м2 фольги повинно бути від 75 до 100 отворів діаметром 10 мм. Під плівкою можна вирощувати огірки як з прямого посіву, так і з розсади. Такий спосіб вирощування прискорює збір урожаю на 7-10 днів і підвищує його на 50%, а ранній урожай навіть на 100%.

Збір насіння
Збір плодів, вирощених на насіння, недовгий, оскільки можливий лише при повній фізіологічній стиглості, якої огірки досягають у другій половині серпня і у вересні. Частота збору плодів залежить від сорту і перебігу погоди. Однак зволікати не варто, тому що плоди, які занадто довго залишаються в землі, згниють і розваляться раніше, ніж з них будуть отримані насіння.

Як правило, 4-6 найбільш ранніх плодів залишають на рослинах для отримання насіння, а решту збирають для споживання. Насіння виривають, коли воно досягне характерного кольору шкірки. Їх залишають у полі в купах приблизно на два тижні до повного розм’якшення. Потім на невеликих плантаціях їх вручну розрізають уздовж і видовбують насіння та м’якоть.

Після видалення з огірків насіння зазвичай їх використовують для приготування солінь. На великих плантаціях для вилучення насіння використовуються машини, які механічно подрібнюють плоди. Отриману мезгу поміщають в дерев’яні бочки на 4-5 днів для бродіння мезги. Процес бродіння можна прискорити додаванням 1-2% ферментного препарату «Пектопол». Занадто довга ферментація темніє насіння і знижує їх схожість. Після ферментації насіння промивають під проточною водою на ситах і залишають для сушіння на сонці або в сушарках при температурі 30-35 С. Ретельно висушене насіння очищають у млинах від залишків м’якоті та порожніх насіння.

Зберігання насіння
Правильно отримане, висушене до 7-8% вологи і правильному зберіганні насіння зберігає схожість в середньому 5 років, а в колекціях навіть до 10 років з моменту отримання. Погано отримане і збережене насіння має брудно-білий або сірий колір.

Урожайність і якість насіння
Урожайність залежить від виду сорту, найменше насіння отримують з плодів довгоплідних сортів. У хороших умовах вирощування можна отримати врожайність 600-800 кг з гектара. В одному плоді від 100 до 400 насінин. Насіння огірків повинно мати схожість не менше 80 %, аналітичну чистоту не менше 99 %, вологість не більше 9 %.

Вибір насіння
Огірок відноситься до комахозапильних рослин, тому його плантація повинна бути віддалена від інших сортів не менше 1000 м. У період цвітіння і плодоношення проводять селекцію, видаляють хворі і нетипові для даного сорту рослини. Плоди при вирощуванні на насіння повинні бути здоровими, без плям хвороб і ознак ураження шкідниками або засобами захисту рослин. Вони повинні мати зелене забарвлення і характерну для даного сорту форму, а в насіннєвих камерах не повинно бути порожніх місць і недорозвиненого насіння. Для збору насіннєвого матеріалу не можна використовувати запліснявілі і гнилі плоди.

Сорти насіння
Залежно від розміру плодів у стадії збиральної стиглості огірки бувають кількох сортів: корнішони довжиною 3-6 см і діаметром 1-2,5 см; консервовані, довжиною 6-10 см і діаметром до 4 см; квас, довжиною 8-15 см і діаметром до 5 см; салат, довжиною більше 10 см.

Виробники насіння
Серед найбільш популярних виробників і сортів можна виділити:

  • Bejo Żaden

Adam F1, Akord F1, Alibi F1, Amour F1, Atlantis F1.

  • Clause Semences

Royal F1.

  • Grupa Nasienna Polan

Andrus F1, Anulka F1,, Basza F1, Bolko F1, Borus F1, Chrobry F1, Hubal F1, Julia F1, Kmicic F1, Krak F1, Opty F1, Polan F1, Racibor F1, Radko F1, Rufus F1, Sander F1, Semko F1, Tytus F1,, Victoria F1, Wawel F1, Władko F1,

  • Nenhems Zaden

Crispina F1, Delphina F1, Parker F1, Stimora F1.

  • Novartis Seeds (Syngenta Seeds)

Octopus F1, Othello F1, Pasalimo F1, Pasamonte F1, Pasarebo.

  • Plantico Gołębiew

Cezar F1, Frykas F1,, Prymus F1.

  • Plantico Zielonki

Gracius F1, Soplica F1, Wojan F1.

  • PNOS Ożarów Mazowiecki

Delicius, Hermes F1, Izyd F1, Monika.

  • PNOS Poznań

Hela F1, Olimp F1.

  • Rijk Zwaan Polska

Accordia F1 RZ, Componist F1 RZ, Harmonie F1 RZ, Motiva F1 RZ, Opera F1 RZ, Sonate RZ, Vokal F1 RZ.

  • Seminis Vegetable Seeds

Anuschka F1, Donja F1, Evita F1, Levina F1, Natasja F1, Potomatic F1.

  • „Spójnia” HiNO w Nochowie

Fason F1, Major, Malta F1, Moro F1, Polonez F1, Śremski F1.

  • Vikima Seed

Miriam F1.

  • W. Legutko. Przedsiębiorstwo Hodowlano-Nasienne

Dar, Tessa F1.

  • Zakład Ogrodniczy Przyborów

Aladyn F1, Atlas F1, Bazyl F1, Cyryl F1, Parys F1.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *