Поради

Як вирощувати томати. Пропонуємо короткий посібник

Популярність цього овоча величезна завдяки широкому спектру використання. Він ідеально підходить в сирому вигляді як доповнення до бутербродів і салатів, а також у обробленому вигляді у вигляді соку та пюре, які є основою для супів і соусів. Хоча ціни на помідори в сезон не надто високі, садити їх на городі варто з двох причин – по-перше, вони будуть здоровішими, а по-друге, вони легкодоступні і поступово дозрівають, ну і взагалі не дуже важко як вирощувати томати.

Як вирощувати томати.
У наших умовах в переважній більшості випадків томати вирощують розсадним способом. Ще один спосіб – посів прямо в грунт, але він не дуже популярний, особливо в аматорському вирощуванні. Вирощують розсаду під накриттям.

Підготовка розсади полягає в посіві насіння в ящики, розміщені в теплиці або парнику, так як проростання можна очікувати тільки в оптимальних умовах – при мінімальній температурі 20 і краще не вище 25 ° С. Тоді насіння проросте через кілька днів (близько 4-5, а в крайньому випадку до тижня). Кращий час для підготовки розсади – рубіж березня і квітня. В середньому з одного грама насіння виходить до двохсот сходів.

Важливо знизити температуру після появи сходів і підтримувати її на рівні 15-18 ° С. Коли рослини розпустять сім’ядолі і з’являться дрібні листочки, проводимо обрізку розсади в горщики діаметром 8-10 см. Інший варіант – посадити їх прямо на грядки. Потім ми використовуємо відстань 6-8 см на 10 см або 8 см на 8 см.

Підготовка розсади – досить тривалий процес, тому, щоб трохи спростити це заняття, насіння (2-3 штуки) можна висіяти прямо в горщики. Незалежно від того, з чого ми починаємо виробництво, наступним кроком є ​​посадка, якій передує процес загартування.

Грунтово-кліматичні вимоги
Помідор – це рослина, якій абсолютно необхідні два чинники для нормального росту – тепло та сонце. Тому краще рости на сонячних місцях. Що стосується ґрунту, то тут не надто багато вимог. Для його вирощування відмінно підійдуть легкі і родючі грунти з помірним вмістом гумусу і слабокислим pH. Кращими будуть водопроникні супіщані грунти, повітряні і середньої вологості.

У зв’язку з тим, що помідор – особливо теплолюбна рослина, не дивно, що він гине при 0°С, тому заморозки для нього згубні. Оптимальна температура для росту рослин – від 18 до 25°C, а для забарвлення плодів – 22-27°C. Тривала холодна пора призведе до затримки росту та опадання квіток і бутонів, а тривала спека спричинить недостатнє забарвлення плодів.

Помідорам шкодить як надлишок, так і недостатня кількість води. Занадто мала кількість опадів у період цвітіння, особливо на рубежі липня та серпня, негативно позначиться на вирощуванні, що може призвести до опадання квіток і бутонів та засихання частин рослини. У свою чергу сильні дощі в період дозрівання можуть призвести до розтріскування плодів.

Підготовка місця
Помідори не особливо чутливі до передніх культур, але вам слід уникати вирощування інших пасльонових культур безпосередньо перед ними, оскільки це може призвести до зараження вірусами та хвороботворними мікроорганізмами. У зв’язку з тим, що помідори чутливі до фітофторозу, їх не можна садити після цього овоча або по сусідству з ним.

Перед внесенням добрив необхідно провести хімічний аналіз грунту, але в умовах присадибної ділянки це просто невигідно. Якщо ґрунт у нас поганої якості, варто подумати про внесення мінеральних добрив.

Дефіцит елементів має свої ознаки, тому, якщо в останні роки ми спостерігаємо невиправдане пригнічення росту рослин і зміну їх кольору, ґрунту не вистачає фосфору. Дефіцит калію, навпаки, проявляється недостатнім забарвленням плодів і викривленням стебел, які недостатньо міцні, щоб витримати вагу плоду. У разі дефіциту елементів за хімічним аналізом ґрунту рекомендовані дози мінеральних речовин:

від 120 до 150 кг/га для азоту
від 80 до 100 кг/га для фосфору
від 150 до 200 кг/га калію

Посадка
Посадці передує процес загартовування, який надзвичайно важливий для подальшого правильного росту рослин. Обробка спрямована на підготовку розсади до умов, гірших, ніж ті, що панували досі, пов’язаних, зокрема, зі зниженням температури. Вже приблизно за два тижні до планованої посадки слід посилити провітрювання і обмежити полив розсади.

Коли розсада досягає висоти 15-30 см і має 5-7 розвинених листків, вона готова до посадки. Цей момент припадає на другу половину травня. Процес посадки починаємо з рясного поливу рослин, що полегшить їх витягування, не порушуючи кореневу систему у вигляді грудки. Це полегшить укорінення рослини.

Техніка посадки проста, оскільки зводиться до того, що рослини вкладають у ґрунт вручну. Тільки великі промислові плантації вимагають механічної посадки за допомогою сівалки.

Залежно від сорту відстань між рослинами буде різною:

для низькорослих сортів зазвичай 40-60 см на 30-50 см, міжряддя 40 сантиметрів; кожен п’ятий ряд утворює шлях
для високорослих сортів відстань повинна бути трохи більшою і складати приблизно 50 см між рослинами в ряду і навіть 1 м між рядами.
ранні сорти, навпаки, висаджують досить густо, тоді відстані в ряду 40-50 см, між ними 70-80 см.
Вибравши відповідну відстань і визначивши місця посадки, встромляємо в землю стовпи висотою приблизно 1,5 м і готуємо лунки. Рослини садять трохи глибше, ніж вони росли в горщиках, щоб перші листочки були прямо над землею. Навколо ущільнюємо грунт, а навколо стебла робимо невелике поглиблення і рясно поливаємо. Якщо місце занадто відкрито для вітру, окремі рослини можна додатково захистити від нього за допомогою накриття, наприклад, з тонких дощок.

Наступним етапом є підв’язування рослин до стовпів, але це буде можливо тільки тоді, коли помідори достатньо підростуть, а це приблизно два тижні після посадки. При цьому важливо розмістити вільну вісімку під суцвіттям. Оптимальний час для посадки – похмурий день. Але якщо розсада вже готова і погода вже давно стоїть, ніщо не заважає висаджувати пізніші години вдень або навіть увечері.При аматорському вирощуванні, незалежно від сорту, варто використовувати опори. Ринкове вирощування можливе в пласкому вигляді, на купах або насипах.

Догляд
Першим і найважливішим доглядом є обрізка, щоб вся сила росту рослини не пішла в непродуктивні пагони, а не в плоди. Тому зрізання починаємо з укорочення головного пагона над другим суцвіттям. Потім так само обрізаємо верхній бічний втечу в той момент, коли він випускає друге суцвіття. Послідовно видаляємо всі з’являються гілки, а в період плодоношення додатково обрізаємо молоді пагони, що ростуть з пазух листків.

Одна тільки обрізка, звичайно, позитивно сприятиме зростанню плодів і значно підвищить їх якість, але, звичайно, не менш важливо виконувати інші процедури по догляду, наприклад, мульчування. Між рядами розкладаємо солому, листя або тирсу, які повинні утворити кількасантиметровий шар. Робимо це на рубежі травня і червня, коли грунт достатньо прогріється. Мульчування прискорить і посилить плодоношення рослин.

Останньою необхідною обробкою є полив, під час якого намагаємося не мочити елементи рослини, а направляти струмінь води прямо в землю. Особливо влітку помідори поливаємо регулярно і рясно. Використання мульчування захистить грунт від втрати води.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *