Поради

Підживлення томатів без секретів!

Важко уявити смачні бутерброди без додавання помідора. Якою бідною була б італійська кухня, якби не цей соковитий овоч. В умовах нашої країни для отримання задовільних врожаїв необхідне підживлення томатів, особливо на ґрунтах, менш багатих поживними речовинами. Може виявитися, що використання натуральних добрив буде достатнім у нашому саду. Однак деякі субстрати необхідно підкріпити мінеральними засобами.

Попередня культура
Для помідорів корисні будь-які види попередніх культур, за винятком випадків, коли їх вирощують після інших пасльонових рослин, оскільки пряма посадка після них може призвести до зараження хвороботворними вірусами. До речі, слід зазначити, що помідори не можна садити після картоплі або поруч з ним. Причина – загрозлива хвороба картоплі, яка часто переходить з посівів картоплі на томати.

Рослини, після яких можна успішно висаджувати томати, це цибуля, цукровий буряк або огірки, а також сидерати. У нас також можна вирощувати помідори після помідорів, але не більше чотирьох років поспіль.

Підживлення мінеральними добривами
Основою розробки стратегії внесення добрив є аналіз хімічного складу ґрунту. Оптимальними умовами є вміст азоту (на один літр ґрунту) від 90 до 120 мг, калію від 200 до 250 мг, фосфору від 60 до 80 мг, кальцію від 600 до 1200 мг і магнію від 50 до 80 г. аналіз в присадибна ділянка нерентабельна. На щастя, спостереження за врожаєм дозволять зробити висновки, адже дефіцит елементів має свої ознаки. Занадто низький вміст фосфору гальмує ріст рослин, викликає пурпурове забарвлення і затримує дозрівання томатів. Нестача калію призводить до того, що плоди недостатньо червоні та стиглі, а стебла занадто слабкі, щоб витримати свою вагу.

Рекомендовані дози для середніх багатих грунтів:

Азот – від 120 до 150 кг/га
Фосфор – від 80 до 100 кг/га
Калій – від 150 до 200 кг/га

Загальні принципи внесення мінеральних добрив:
При вирощуванні посівних томатів використовують підвищену дозу фосфору за рахунок зменшеної дози азоту.
Використовуємо підвищені дози кальцію та магнію у тепличних та великоплідних сортів томатів.
Промислове землеробство має свій бізнес. У її випадку використовується зменшена доза азоту і більша порція калію.
Співвідношення азоту, калію і фосфору на менш багатих ґрунтах повинно бути 2:2:3, а загальна доза інгредієнтів не повинна перевищувати 600 кг/га.
Збільшення доз також необхідне при використанні зрошення. Тоді кількість інгредієнтів має бути на 1/3 більше.
Зниження дози до сумарної величини 200 кг азоту, фосфору і калію на гектар застосовують, коли в рік, що передував посіву, удобрювали ґрунт гноєм.
Вапнування
Оптимальний рН ґрунту для вирощування томатів має бути від 6 до 6,5. Якщо середовище занадто кисле, знадобиться вапнування. Найкраще для цього використовувати карбонат кальцію в дозі 1 т/га. Обробку проводити восени, тому що помідори погано реагують на свіжовапнований грунт.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *