Перець
Короткий путівник з агротехніки перцю
Перець - напівчагарникова багаторічна рослина сімейства пасльонових, що вирощується як однорічна культура. Розрізняють перець солодкий (болгарський) та перець гострий (пекучий). Різні види перцю не можна вирощувати поруч, оскільки вони перезапилюються, і солодкий перець за смаком виходить гострим.
Плід перцю - багатонасінна ягода, що має 2-4 камери. Форма та колір плодів можуть бути різними. Плоди у фазі фізіологічної зрілості мають червоне, оранжево-червоне, фіолетове, коричневе або жовте забарвлення. У стадії технічної зрілості світло-зелені, темно-зелені, фіолетово-зелені або білі. Маса плодів коливається від 05 до 200 г.
Батьківщиною перцю є Південна та Центральна Америка.
Плоди перцю містять 8,5% цукрів, 1,5% білка, близько 500 мг вітаміну С, 14 мг каротину, вітамін P, 1,5% ефірної олії,
а також вітаміни групи B.
Вирощування перцю
читайте наш блог про поради щодо вирощування овочів на вашому городі
Волога
Тепло
Перець є теплолюбною культурою, що погано переносить заморозки. Оптимальна температура для проростання насіння, зростання та розвитку культури становить 20–25 °С.
Світло
Перець — світлолюбна рослина, яка чудово почувається в умовах короткого світлового дня. Нестача світла позначається на якості плодів та їх кількості, оскільки значна частина квіток не запліднюється.
Грунт
Для вирощування перцю підходять легкі, добре дреновані ґрунти. Найкращими попередниками для культури є огірок, горох, квасоля, боби, капуста, столові коренеплоди. Не можна розміщувати перець на ділянках, де перед цим зростали томат та картопля.
Підготовка насіння
За 2–3 тижні до обробки насіння перевіряють на схожість. Для цього їх складають у тканинний мішечок та опускають у теплу підсолену воду на 1 добу. Спливли насіння викидають, а ті, що опустилися на дно, промивають теплою водою і використовують для посіву. Попередньо їх можна проростити, поклавши на блюдце, вистелене вологою серветкою і помістивши в тепле місце. Серветку необхідно періодично зволожувати.
Посів насіння
Через 3-4 дні насіння можна висівати у ґрунт. Глибина посіву становить 1-1,5 см, а відстань між насінням не повинна бути меншою за 2 см. Насіння засипають землею, посіви поливають з лійки з дрібним ситечком. Місткість з насінням поміщають у тепле місце, накривають плівкою або склом. Кожні 2 дні ґрунт обприскують водою кімнатної температури.
Перші сходи з'являються на 7-9-й, а масові - на 14-15-й день після висіву.
Висадження розсади
Для пікірування розсади готують поживну суміш, що складається з 2 частин перегною, 1 частини ґрунту, 0,5 частини піску або торфу з додаванням 2 склянок золи. Можна використовувати земляну суміш такого складу: 1 частина дернової землі, 2 частини гною, 2 частини торфу.
Ґрунтову суміш ретельно перемішують, насипають у посадкові ємності, поливають гарячим розчином марганцевокислого калію та накривають марлею. Через 12 годин розсаду можна пікірувати у підготовлені ємності.
Деякі фахівці вважають, що пікіровка уповільнює зростання рослини, негативно впливаючи на її стан. Виходячи з цього, культуру краще висівати безпосередньо в індивідуальні ємності (по 2 насінини на кожну). Після появи сходів один із сіянців видаляють.
Догляд
Найвдалішим часом для поливу перцю вважається ранок. Якщо ніч була холодною, рослину поливають теплою водою з розрахунку 10 л води на 15-20 кущів, що ростуть на глинистих та суглинистих ґрунтах. Якщо ґрунт легкий, супіщаний, культуру поливають з розрахунку 1 л води на 15 кущів. Полив виробляють лише після розпушування та дуже акуратно. Спочатку перець поливають з одного боку куща, наступного дня – з іншого. Такий полив сприяє симетричному формуванню кореневої системи. Поливають перець кожні 8-10 днів невеликими порціями.
Після висадки розсади в ґрунт її підгодовують не менше ніж 2 рази. Для цього використовують дрібно нарубане листя кропиви, подорожника або кульбаби, яке змішують з 1 відром коров'яку і 10 столовими ложками деревної золи. У ємність із добривом додають воду та накривають кришкою. Добриво буде готове до використання за тиждень.
Грядки для перцю краще робити під час весняного перекопування ґрунту. На важких і холодних ґрунтах вони повинні бути високими, що сприяє їх прогріванню та забезпечує доступ води та повітря. З моменту весняної обробки ґрунту і до висадки перцю у відкритий ґрунт може пройти деякий час, протягом якого землю підтримують у пухкому та чистому від бур'янів стані. Після випадання опадів грунт розпушують граблями.